SAMSAS (Samarbete mellan Sydafrika och Sverige) som jobbar med utvecklingssamarbetet med SA Cares for Life i Sydafrika vill delge ge er alla en möjlighet att engagera er i ett nytt projekt som heter "Life House". Läs här nedan hur SA Cares for Life beskriver sitt nya projekt som nu varit igång i ca 1,5 år. Efter beskrivningen kan du läsa hur du skulle kunna engagera dig i detta projekt.

Life House

Så här beskriver vår samarbetspartner SA Care for Life sitt nya projekt: 

- Tack för att vi får möjlighet att presentera vårt nya och spännande projekt för er. Vi är väldigt stolta över vårt Life House program och  vill gärna förklara för er varför vi tror att det här projektet kan förändra livet för många barn.

Life House programmet är en historia som handlar om egenmakt. Vi uppmuntrar personer som bor i förorterna som tex Mabopane att starta sina egna projekt i sitt eget hem. Vi målar husen röda så att det blir tydligt att det är ett Life House. Detta gör att de "sticker ut" i samhället och det börjar pratas om dem. På en väldigt kort tid vet alla innevånare i samhället vad ett Life House är och vad som händer där. Vi planterar också fruktträd för att göra projektet "grönt" också och för att hjälpa familjerna med mer näringsrik mat.

Huset fungerar först och främst som ett hus där man kan känna sig säker. Barnen i området vet att det här är hus dit man kan springa om man behöver hjälp alla timmar på dygnet, dag som natt. Det här betyder att alla Life House, oavsett vilken fokus de har på sin verksamhet, gör allt de kan för att skydda alla barn och se till att de är i en säker miljö. Varje Life House har sitt eget "tema". Ägaren av huset beskriver sitt "kall" och planerar sedan aktiviteterna i sitt Life House utifrån detta.  Detta säkerställer projektet eftersom ägaren av huset tar ansvar för verksamheten samtidigt som han/hon får göra det dom älskar att göra. Det betyder att ett Life House kan jobba med barn, ett annat med HIV positiva personer och ett tredje med äldre människor. Det är helt upp till ägaren av huset vilken inriktning huset skall ha (se längre ner för mer information om vilka hus som är igång idag).
 
SA Cares for Life jobbar tillsammans med ägarna av husen och tillhandahåller olika slags stöd. Vi tar inte över utan istället försöker vi uppmuntra dem, hitta vägar för dem att hitta resurser för att utveckla sin verksamhet och kvalité. Vi har anställt en Life House koordinator - Dimakatso - och hon träffar ägarna av husen regelbundet för att få återkoppling från dem och för att stötta dem i sin vardag.

Varje Life House har en profil och inriktning och vi försöker hitta partners till alla husen för vi tror verkligen att spridningen av "Life Housen" kan bli en stor framgång för det stärker hela samhället att ta hand om utsatta barn.

Vi har i daxläget ett hus inom föreningen och det är familjen Skoglund tillsammans med ett företag som heter Case 5 (gå gärna in på deras hemsda och läs mer om samverkan www.case5.se) som är partner till Life House nr 4 där en man som heter Ben bor med sin familj. Hans vision är att skapa ett serviceföretag samtidigt som företaget skall vara bra förebilder för andra män, killar och pojkar. Vi har ytterligare två hus på gång där familjen Davidsson, Utbult, Melin, Hulander, Rydén, Hellberg och Lundin  försöker mobilisera sin familj och vänner för att sedan ingå ett partnerskap med ett av Life Housen och det andra är familjerna Lange och Wika som vill hitta fler i Stockholmsområdet som vill tillsammans med dem vara engagerade i att stötta ett hus. Rent praktiskt handlar det om att samla ihop en summa som skall överföras varje månad till husets fasta kostnader för att verksamheten skall överleva och kunna utvecklas (minsta summa 2500:-/månad och max 10 000:--/månad).
 
Varje partnerskap har en kontaktfamilj som ett par gånger om året får rapport från "sitt hus" som de sedan sprider till alla de som är med och stöttar huset och också kan skicka en gemensamma hälsningar ett par gånger per år. Är du intresserad av att veta mer om hur det fungerar att bli partner med ett Life House hör av dig till någon av oss i "Life House gruppen" inom SAMSAS (Jennie Utbult, Marie och Jonas Davidsson och Kinna Skoglund).
 
GOD FORTSÄTTNING
från Kinna, Jennie,
Marie och Jonas

 

You have no rights to post comments